large selection of various confectionery in plastic boxes

Eten en uit eten in Zweden

Iedereen kent de beroemde Surströmming. Het internet staat vol met filmpjes van mensen die een lekker blikje gefermenteerde haring open trekken en bij de geur alleen al onpasselijk worden. Gelukkig eten de Zweden niet alleen gefermenteerde haring. Wat eten wij in Zweden?

white and brown textile on black table
Photo by Markus Spiske on Pexels.com

Vlees, vis en zuivel

Vis, vlees en zuivel beslaan hier in de supermarkt een flink oppervlakte. Grote stukken rund of varken, hele kippen en volledige zalmzijdes. Grote stukken vlees en vis zijn erg in trek. Het was even wennen om alles in het groot te moeten kopen. Vlees onder de kilo is bijna onmogelijk om in de reguliere supermarkten te kopen. Zowel vers als ingevroren is er een zeer ruim assortiment om uit te kiezen.

Er zijn meters met zuivel. toetjes en boter. Bakboter nodig? Dat koop je gewoon per kilo. Melk, yogurt, met smaakje, zonder smaakje, lactose vrij of gewoon zoals het is? Alles is in de reguliere supermarkt te koop. Je hoeft niet te zoeken of naar een specifieke winkel. Wat je ook zoekt of nodig hebt, er zijn vaak meerdere variaties en natuurlijk ook verkrijgbaar in bulkverpakking.

Brood

Brood maakt een belangrijk deel uit van het dagelijkse dieet. Er zijn zoveel soorten brood en broodjes dat ik er weleens besluiteloos van wordt. Helaas is veel brood voorverpakt en wordt zelfs bevroren aangeleverd. Het komt regelmatig voor dat een ´vers´ afgebakken brood stijf bevroren ligt te ontdooien in zijn plastic zak.

Een echte bakker hebben wij hier nog niet gevonden. De meeste supermarkten hebben gelukkig wel een kleine broodafdeling met brood dat in de winkel afgebakken wordt. Brood is niet goedkoop. Je moet wel rekening houden met twee euro voor een standaard voorverpakt brood. Ondanks de prijs is het brood van goede kwaliteit en als je een keer de boot in gaat dan bak je er gewoon een tosti mee.

Groente

Verse groente zijn niet altijd in de beste staat. Het ligt te lang in de schappen en lang niet alles is goed verkrijgbaar. Verse groente zijn vrij duur. Gelukkig is er een alternatief. De diepvriezen liggen vol met een grote diversiteit aan groente en fruit. Vers is vaak lekkerder, maar voor sommige gerechten volstaat de diepvries. Pot groente is er nauwelijks. Het uitgebreide assortiment pot groente zoals wij dat in Nederland kennen is hier niet te krijgen. Als je mazzel hebt kun je nog net erwtjes of boontjes in blik krijgen, maar dat was het dan ook wel.

(Fris)Drank en snacks

De raarste drankjes in blik ,meters met schepbakken, chocola en chips. Wil je op de ongezonde tour dan kun je de lol op. Wij hebben hier zelfs twee snoepwinkels met een oppervlakte en klandizie waar de AH XL in Nederland jaloers op zou zijn.

Snoepjes met rode peper, chocola met drop, chips met rare smaakjes. Wij staan elke keer weer te kijken wat er allemaal te krijgen is. Qua drankjes geldt hetzelfde. Ik heb nooit geweten dat er zoveel verschillende smaken energiedrankjes op de markt waren. Dat cola met fruitsmaken zo lekker was wist ik ook niet.

Sla de grote snoepwinkels niet over als je in Zweden bent. Het is echt de moeite waard.

large selection of various confectionery in plastic boxes
Photo by Melvin Silva on Pexels.com

Uit eten

In Griekenland waren wij gewend om vrij laat te eten en dan uren te tafelen. Wat was het aanpassen geblazen toen wij in Zweden terecht kwamen. Om 19.00 is er geen restaurant meer open. Je kunt nog wel naar de McDonalds of de Max, maar echt tafelen zat er niet meer in.

Om dat te compenseren zijn er diverse restaurant die voor een zeer schappelijke prijs een lunch serveren. Veel restaurants in onze regio bieden een buffet aan. Voor een bedrag variërend van 12 tot 15 euro eet je onbeperkt en zit er een drankje bij.

Gaan wij uit eten, dan is dat vaak voor de lunch. Gelukkig hebben we vrij veel keuze in buurt en wordt er ook aan de kleine klanten gedacht. Tegen een gereduceerde prijs eet onze kleine man zich klem aan pizza, friet en kipnuggets. Gooi er een appelsap bij en wij hebben een gelukkige peuter. De meeste buffetten bevatten ook een salade bar waar je een grote diversiteit aan groente en fruit kunt vinden.

In het begin was het in de middag warm eten echt een flinke aanpassing. De hele middag waren wij aan het uitbuiken en in de avond hadden wij echt geen honger meer. Nu, drie maanden later, merken we dat in de middag warm eten best zijn voordelen heeft. Je hebt de hele dag om de maaltijd te verbranden en op de een of andere manier hebben wij stukken minder honger als wij in de middag warm eten. Zelfs thuis eten wij nu vaker in de middag warm in plaats van de avond.

Wat ons qua eten is opgevallen

Er zijn toch wel een aantal etenswaren die ons sinds we in Zweden wonen zijn opgevallen.

Van alles is wel een pittige/spicy versie. Ik ben zelf geen pittige eter en ben daarom al een paar keer flink tegen de lamp gelopen. Snoep en chips met habanero, rijstewafels met pepers, augurken met pepers, smeerkaas met rode peper. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een versie met welke vorm van hete pepers.

Stellingen vol met tubes. Wij hebben nog niet alles geprobeerd, maar er zijn meters met stellingen vol met tubes. Smeerkaas in alle smaken zit in een tube. Sauzen in een tube, Kalles Kaviar , ook in alle smaken, zit in een tube. De tubes zijn hier zeer populair en overal te krijgen.

Potjes haring. De koeling staat vol met potten haring in diverse smaken. Nu ben ik al geen haring fan, ik kom niet verder dan een rolmops, maar in room, met een uitje, met bieten, zoveel variaties, zoveel keuze.

Ik zal echt nog wel iets missen of nog moeten proberen. Is er een bepaald soort eten dat jij echt typisch vindt voor Zweden? Laat het weten in de reacties onder dit bericht.

Wil jij meer informatie over emigreren? Vul het contactformulier in of reageer onder dit bericht en ik neem zo snel mogelijk contact op.

Hejdå

Yours Truly


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *